3D-skrivare istället för formsprutning

Det finns de som säger att 3D-printing är framtiden och kanske ligger det något i detta. Redan nu så kan metoden användas för prototyptillverkning som är smidig. Det går att spara pengar trots att tekniken inte kan ses som den billigaste. Då har formsprutning ett bättre rykte som en metod som kan spara stora pengar. Särskilt för större volymer.

3D-skrivare istället för formsprutningsmaskiner

Men kan det bli så att 3D-printing tar över rollen som formsprutning har idag? Det är svårt att tro just nu. Det beror också på det där med kostnaden för tillverkning. I och med att det är så mycket billigare att formspruta större volymer så blir det svårt för 3D-skrivare att konkurrera.

Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Och nog kan det bli så att vi ser mer av 3D-skrivare även inom plastindustrin där man nu ofta jobbar med formsprutningsmaskiner. Så istället för formsprutningsmaskinen kanske aldrig kommer att bli relevant.

3D-printing för utvalda projekt

När det finns tillgång till 3D-skrivare så kan dessa användas för specifika projekt. Prototyptillverkning är ett exempel. Det kan bli mycket dyrare att skapa en form som enbart ska användas för formsprutning vid ett tillfälle. I det här läget så kan skrivaren bli ett bättre alternativ.

Men frågan är om det är det värt för ett företag som erbjuder formsprutningstillverkning att även investera i skrivaren. Den kan ju vara rätt så dyr.

Möjlighet till nya samarbeten

Tekniken leder ofta till nya spännande samarbeten. I regioner där industriproduktion samlas så är det inte ovanligt att man hjälper varandra med den teknik som krävs. Företagen som jobbar med 3D-printing kan alltså vara ett stöd till verkstäder som formas plast.

Att tekniken med skrivaren som kan skriva ut i 3D är mycket användbar råder det inga tvivel om. Men som det ser ut nu så är kostnaderna för stora för att den ska användas till större volymer. Men den kan ge ett stöd som gör att större volymer kan tillverkas ännu billigare.

Framtidens 3D-skrivare

Det kommer att hända mer med utvecklingen av 3D-skrivare. Men frågan är om den här tekniken någonsin kommer att vara ett alternativ för större produktionsvolymer. Det kan ju tänkas att det kommer att ske viss integration. Fleroperationsmaskiner kanske kommer att utrustas med skrivare.

Sedan så är det förstås så att programmering påverkas av produktionsmöjligheter. Att kunna använda samma program för 3D-skrivaren som för formsprutningen är en fördel. Då kan man jobba mycket snabbare och se fram emot resultat som blir exakta.

Kostnader för tekniken lär också gå ner. De allra nyaste innovationerna förblir dyra men i och med att vi får fler maskiner så finns det också fler begagnade alternativ på marknaden. Det gör det möjligt för fler verkstäder som erbjuder formsprutning att även jobba med 3D-skrivare för varierad och kostnadseffektiv tillverkning.

16 aug 2019