Därför förblir formsprutning nummer 1

Det är många som undrar om 3d-printning kan bli formsprutningens död men svaret är fortsatt nej. Även om 3d-skrivaren är en magisk uppfinning så har metoden lång väg att gå för att leva upp till alla fördelar med formsprutning. När man ser på de förändringar som blir ett faktum på grund av den nya tekniken så gäller det att inse att 3d-skrivaren inte kan erbjuda allt som en formsprutningsmaskin har att ge.

Formsprutning för stora volymer

För det första så måste vi komma ihåg att det fortfarande är så att man ofta behöver riktigt stora volymer då plastdelar ska tillverkas. Då är formsprutningsmaskinen en mycket hjälpsam kamrat på verkstadsgolvet. Den kan jobba på hur länge som helst utan att man måste serva eller byta ut verktyg. En form räcker väldigt länge.

När det handlar om stora volymer så förblir formsprutningen det främsta alternativet. Inte bara på grund av automationen och att formen som används håller länge. Kostnaden för produktionen är också relativt låg. Det finns moderna 3d-skrivare som är billigare i drift men för stora volymer så vinner ändå formsprutningsmaskinen.

Formsprutningsmaskinen är en tung sak

Många av de som funderar på att börja jobba med 3d-printning för att ta fram prototyper och i viss mån delar och produkter gillar att maskinen inte behöver vara så stor. Men en formsprutningsmaskin är ingen liten sak. Den kräver plats och kan inte ses som valet för den som vill tillverka plastdelar som hobby.

När det handlar om industriproduktion så är det fortsatt så att formsprutningsmaskinen ses som det bästa alternativet. Den gör goda skäl för sin kostnad och klarar så mycket. Bara det att man kan jobba med så många olika plaster och kombinationer är ju fantastiskt.

För hemmabruk

Men när det handlar om projekt som är till för privatpersonen eller för det lilla företaget så är det klart att 3d-printing kan ses som en utmanare. Den som aldrig hade funderat på formsprutning för egna projekt kan se meningen med en 3d-skrivare.

Det fina är att det ena inte behöver utesluta det andra. De företag som jobbar massivt med plastproduktion kan ha stor användning av 3d-pritning invid formsprutning. Vissa projekt och uppdrag kan tjäna på att man har 3d-skrivaren till hands. Det är också något som kan dra ner på kostnader för produktion och som kan ge bättre resultat.

Därmed så kanske det inte handlar så mycket om vilken maskin som är nummer 1. 3d och formsprutning kan fortsätta att gagna industrin och vanliga dödliga på ett magnifikt sätt. Tekniken förfinas och metoderna blir alltmer justerbara så att man hela tiden kan jobba på ett sätt som ger bästa resultat till minsta kostnad.

28 feb 2019