Färgutskrifter med 3d skrivare

Vad hade du skapat om du hade haft möjlighet att skapa vad som helst? För några år sedan så kanske den här frågan hade ansetts tillhöra fantasins värld men numera så kan man i stort sett tillverka vad som helst med hjälp av 3d skrivare som skriver ut objekt med 3 dimensioner. De här skrivarna kan även ge färgutskrifter så att man får objekt som är redo att användas. Man kan skriva ut i hur många färger som helst vilket innebär att du med en 3d skrivare i garaget kan skapa allt från smycken till tandproteser med rätt färg. I och med att detta är fullt möjligt så är det många som tänker på de lagliga konsekvenserna av denna nya och spännande teknik.

Färdiga färgutskrifter i 3d

Man kan faktiskt skriva ut ansikten och kroppsdelar som öron. Det här låter som rena rama fantasin men det görs redan och det kallas för bioprinting. Det är klart att man kan få färdiga färgutskrifter i 3d för enklare saker som leksaker och verktyg och man kan räkna med hög kvalitet då man använder sig av riktigt bra skrivare. Färgerna är minst lika precisa som då man skriver ut på vanligt vis, och beroende på vad man ska använda sitt 3d objekt till så kan man använda sig av olika slags färg som ger olika slags yta på produkten som tillverkas.

Kopior som är exakta

Det där med att kunna tillverka kopior som är exakta är mycket spännande men också en anledning till viss oro. I och med att 3d tekniken för färgutskrifter förbättras så inser man att denna bransch kommer att behöva regleras. Steget från att tillverka leksaker och proteser till att tillverka kopior av mobiltelefoner är inte långt och det är klart att det här är något som oroar inom industrin. Man måste helt enkelt säkra sig om att tekniken används på rätt sätt utan att bryta mot lagen.

3d utskrifter som hobby

Den som är fascinerad av det där med färgutskrifter med 3d skrivare kan faktiskt redan idag skaffa en egen 3d skrivare för hemmabruk. Man behöver då bara ett 3d program i sin dator där man kan ta fram de modeller som man vill skriva ut och sedan kan produktionen sätta igång. Har man råd med en dyrare skrivare så kan man kanske till och med ha en mindre fabrik i sitt garage där man tillverkar egna smycken och leksaker. I framtiden kommer detta antagligen inte att vara en så stor sak men man måste förstås verkligen bli proffs på att skapa modellerna och ritningarna för att resultaten ska bli bra. När man får ut sin färdiga 3d utskrift så borstar man bara bort pudret som den täcks av och sedan kan man ha en färdig komponent och produkt i färg.