Är 3d-skrivarna formsprutningens död?

Många har fascinerats av den nya 3d tekniken som gett oss allt från häftiga spel och filmer till färdiga produkter som skrivits ut av en skrivare. Vi lever verkligen i innovationens tid men man kan ju undra vad som kommer att hända med traditionell produktionsteknik då nya metoder introduceras. Kan det vara så att 3d-skrivare kommer att innebära formsprutningens död då man lika gärna kan skriva ut sina plastprodukter? Det råder inga tvivel om att tekniken förändras och att verkstäder anpassar sig efter detta men att säga att formsprutningen kommer att försvinna är nog att ta i.

3d print istället för formsprutning

Det som är så fantastisk med 3d utskrifter är att man med dessa får färdiga komponenter och produkter i hållbara material. Skrivaren skapar alltså former med 3 dimensioner och kan även ta fram komplicerade objekt som verktyg med skruvar och annat som ska ingå. Formsprutningen är ju också en modern teknik där man drar nytta av att få en komplett form genom att smälta ner olika material och gjuta dessa i en färdig form. Man kan säga att teknikerna påminner en aning om varandra vad gäller effektivitet och resultat och det är därför som vissa undrar om 3d utskrifter kommer att innebära formsprutningens död för varför ska man smälta och gjuta när man får hela processen klar med ett knapptryck via en skrivare?

Viktiga samarbeten

Antagligen så blir det så att formsprutningen kommer att dra nytta av 3d-skrivare för att erbjuda högre effektivitet och precision. Det finns fortfarande så pass mycket pengar att spara på att forumspruta att man inte kan se 3d tekniken som något verkligt hot. Det är nog snarare så att dessa innovationer kommer att samarbeta för att erbjuda bättre alternativ för tillverkning av olika slags produkter.