Kommer 3d tekniken att leda till piratkopiering?

När det finns en eftersökt vara eller produkt så finns det även en önskan om att kopiera denna. Pengar kopieras såväl som kläder och skor, och det här är inte populärt bland tillverkare. Tyvärr så kan man säga att piratkopiering uppmuntras av konsumenter som upplever att lägre priser är värt risken som det ändå innebär att handla något som tillverkats på olaglig väg. Med den nya tekniken där man kan skriva ut saker i 3d format så finns det förstås en risk att man kommer att piratkopiera produkter med svindlande hastighet och hög precision. Kommer detta att leda till problem?

Piratkopiering med 3d skrivare

I nuläget så är det fortfarande ganska dyrt med 3d skrivare och det ska till stor kunskap för att man ska kunna skanna, eller rita en 3d ritning, för att kopiera produkter. Materialen finns förstås och rent tekniskt så kan man ta fram utmärkta kopior av de flesta av våra favoritprodukter. Det är dock så att man måste ha en riktigt bra skrivare för att resultatet ska bli bra och det här kostar en hel del. Därmed så måste det till riktigt organiserad brottslighet med stora pengar i botten för att piratkopiering i några större volymer av dyrare produkter ska bli aktuell. Det är dock många som tror att vi kommer att få se mer av detta och det särskilt då 3d skrivarna utvecklas så att man kan skaffa sin egen till ett lägre pris.

Hemmaproduktion

Om du har en bra 3d skrivare och ett 3d program på din dator så kan du i praktiken tillverka märkesprodukter som till exempel LEGO byggklossar. Det här är ju dyra leksaker som man skulle kunna tjäna stora pengar på att reproducera. Det här händer redan nu och det finns en mängd produkter som är rena rama kopiorna av det danska originalet men som inte håller samma kvalitet. Problemet ligger förstås i att någon skulle kopiera med samma kvalitet och hävda att det är LEGO. Med dagens teknik så blir det mycket svårt att se någon skillnad. Är man skicklig på 3d modellering så kan man rent praktiskt sätta igång med produktionen i sitt eget garage.

Hur kan man hantera problematiken?

Det finns lite olika sätt att hantera problematiken på och en del av lösningarna ligger hos konsumenternas vilja att inte hjälpa de som piratkopierar. Om man ser till att handla från butiker som har licenser och som kan uppvisa dessa så undviker man med största sannolikhet piratkopiering, men om man handlar tvivelaktiga varor online eller kanske på marknader så kan det vara så att det faktiskt rör sig om kopior. Industrin kommer att få se på nya sätt att märka varor så att det inte går att kopiera hur som helst, detta oavsett om man har världens bästa 3d skrivare till sitt förfogande!