Tillverkning av proteser med 3d-skrivare

Idag lever vi längre än vad som var fallet för några generationer sedan. Det här beror förstås på att vi har en livsstil som inte sliter på oss på samma vis som var verklighet innan automationen gav oss maskiner för allt som tidigare hade krävt handkraft. Trots detta så tycks vi slita ut våra kroppar på ett sätt som inte hänger ihop med hur vi lever. När man till exempel ser på tänder från skallar från fornlämningar så ser man inte att de hade behövt proteser för att kunna äta normalt. Idag är det dock alltfler som blir tandlösa på grund av problem med munhälsan. En förklaring till detta kan vara att många konsumerar alltför mycket socker vilket leder till att tänderna förstörs och måste bytas ut i förtid.

Tänder är bara ett exempel där proteserna hjälper oss att behålla livskvalitén under hela livet. Det är många medicinska produkter som tas fram av vår svenska industri och som används både invärtes och utvärtes för att vi ska förbli friska och rörliga. Alla dessa implantat och medicinska produkter måste vara sterila och hanteras med beröringsfri handdesinfektion för att vi inte ska utsätta oss för faror under och efter behandling. Det här är något som står i fokus på sjukhus och även hos företag som jobbar med att utveckla de nödvändiga proteserna.

Proteser för ett längre liv

Med proteser så kan man alltså leva längre. Ett nytt knä innebär ju att man kan röra på sig och att man inte blir sittandes med allt vad det innebär. Om man kan röra på sig som vanligt så ser man till att hela kroppen mår bra och att man håller sig frisk. När det handlar om tänder så kan man kanske säga att det går alldeles utmärkt att överleva utan gaddarna och visst är det så. Man måste dock inse hur stor påverkan det psykiska har på hur man mår. Om man inte längre kan le för att det glipar tomt mellan tänder så kommer detta garanterat att påverka hälsan. Dessutom så finns det ju mat som man behöver ordentliga tänder för att kunna äta. Med implantat så får man tänder som fungerar precis som de man hade innan gjorde. Numera så kan man räkna med att implantaten håller under 30 år och kanske mer så för många så blir detta lösningen som räcker för resten av livet.

Ny teknik och nya krav

Ny teknik ställer förstås nya krav. Det är inte riskfritt att operera in främmande föremål i kroppen. För det första så måste man jobba med material som är säkra och som inte stöts bort av kroppen. Här har utvecklingen kommit långt och dessutom så är Sverige ett av de länder som går i spetsen för medicinsk utrustning som håller högsta kvalitet. Inom dental vård så kan man se att svenska produkter och patent är starkt efterfrågade. Därmed så finns det en industri i Sverige som fokuserar på denna tillverkning. De nya produkterna måste inte bara vara av gott material, de ska även ha korrekt passform och vara enkla att hantera. För att lyckas så jobbar man med avancerade datorprogram och maskiner som kan tillverka perfekta former och exakta kopior i hur många exemplar som helst.

Tillverkning som är steril och säker

Det är förstås också viktigt att man behåller en steril och ren tillverkning av sådant som ska användas inom tandvård och övrig vård. De företag som tillverkar implantat och proteser ser till att man har hygienprodukter som lever upp till den standard som man vill hålla. Här ligger det inte vanlig handtvål på handfaten. Istället så ser man till att ha beröringsfri handdesinfektion som gör att man snabbt får rena händer så att det som tillverkas inte smutsas ner med sådant som senare kan innebära livsfara. Det finns alltså svenska företag som enbart sysslar med att ta fram utrustningen som krävs för detta i form av dispensers som är enkla att använda. Den här typen av utrustning behöver man ju även inom tandvård och vård då man ska utföra operationer och sätta in proteser och implantat. Visst ser man till att patienten får antibiotika för att klara av eventuella infektioner men det där att man håller hög nivå på hygienen är verkligen A och O för att den nya tekniken för medicinska produkter ska komma till sin rätt.