Vad kostar det att sälja bolag?

Det kostar att sälja bolag. Detta oavsett om du vänder dig till en bolagsservice som köper bolaget för att avveckla eller om du säljer för vidare drift. Du kommer att behöva lägga tid och pengar på att förbereda försäljning av ab oavsett vad som händer sedan. Hur mycket det kommer att kosta beror på hur bolaget mår och vad som ska göras.

Sälja bolag för likvidation

När du ska sälja bolag för likvidation så kommer det att handla om en kostnad på några tusen kronor. Det kan ligga på omkring 2000 kronor. Men det kan förstås vara så att du får ett lägre pris från en viss bolagsservice. Kostnaden kan ses som skälig om du tänker på att försäljningen spar dig tid och att du genast får ut pengarna för bolaget.

Men det går ju inte att sälja bolaget för likvidation om det inte är redo för det. Det är klart att bolagsservicen tar över likvidationsprocessen. Men det kan de bara göra om ditt ab är vilande. Det betyder att du kommer att behöva lägga tid på att avveckla verksamhet om den fortfarande är igång.

Du kan alltså få kostnader för saker som att säga upp abonnemang och att bli av med inventarier som fortfarande finns kvar. Det kan också vara kostnader som du bör räkna med då du ser på den totala kostnaden för en frivillig avveckling.

Sälja ab för vidare drift

När du väljer att sälja bolag för vidare drift så är det inte gratis. Här kommer mycket att påverka vad du till sist få ut för bolaget. Det du får måste ju täcka skulder och annat som du fortfarande inte har betalat för. Och så har du säkert ett önskemål om att gå på plus precis som då du genomför en frivillig avveckling.

När du ska hitta en köpare till ditt företag så innebär det ofta tid. Tid är som bekant synonymt med pengar. Men det kan också vara så rent praktiskt att du får betala för tjänster som är till för att hjälpa dig att hitta köpare.

När du väl har hittat en köpare så kan det bli förhandlingar. Där kanske du får inse att du måste ta vissa kostnader för att det ska bli en affär. Det går alltså inte att räkna med att du kommer att få pengarna för bolaget rakt av.

När du ska sälja för vidare drift så är det ju också ganska vanligt att du gör mindre investeringar för att driva upp priset. Här är det verkligen viktigt med professionell rådgivning så att du inte lägger pengar på sådant som i slutändan inte gör någon skillnad och som bara innebär en större kostnad då du vill sälja bolag.

10 jul 2019