Skriv ut reservdelar

Hur märkligt det än låter så kan man idag skriva ut reservdelar. Även om denna mening låter som något ifrån en science fiction film, så är det faktiskt numera verklighet och fullt möjligt tack vare den relativt nya uppfinningen 3d-skrivare. Möjligheterna är därmed oändliga för industrin att tillverka billiga komponenter på några minuter eller timmar, och dessutom kan man använda samma teknik, om än i enklare version, hemma i vardagsrummet.

Reservdelar på ett nytt sätt

Istället för att tillverka en reservdel på konventionellt sätt, genom modern metallbearbetning, så kan man numera alltså istället skriva ut dem. Principen är relativt enkel och handlar om att en datorfil eller ritning skickas till skrivaren som sedan omvandlas till en byggfil som styr skrivaren. Sedan trycker man helt enkelt på skriv ut knappen och den börjar skriva ut, vilket i detta sammanhang snarare innebär att bygga. Detta sker genom att material i pulverform i mycket tunna lager sakta men säkert appliceras och bygger upp den tredimensionella komponenten som är en exakt kopia av ritningen. Just reservdelar är ofta ganska små komponenter, simpla såväl som avancerade, vilket gör dem ganska enkla att tillverka med många typer av 3d-skrivare, även de som inte är så avancerade och dyra.

Revolutionerande för industrin

Reservdelar är en mycket mångfacetterad och vanlig del av metallindustrin och behövs för allt från bilar till stora maskiner. Enklare producering innebär därför i längden en simplifierad process som kostar mindre, för tillverkare och därmed också för konsumenter. 3d-skrivarnas utveckling är minst sagt revolutionerande, och även om metoden fortfarande är under utveckling och därmed inte ännu alltid billigast tillgängliga tillverkningssätt så är den på god väg att bli det. Även om en avancerad 3d-skrivare för metallindustrin kostar mycket, så blir tillverkningskostnaden i längden värd det. Man får nämligen en komplett komponent i ett enda steg, utan behov av massa efterbearbetning och ytbehandlingar som är fallet med majoriteten vanliga maskiner. Dessutom är metoden tyst, säker och mer miljövänlig jämfört med de flesta andra tekniker och maskiner. Utöver detta kan extremt komplexa former skapas av skrivaren, då den bygger upp objektet från ingenting snarare än som i konventionell bearbetning beskära och forma ett redan existerande metallstycke.

Den framtida utvecklingen

Behovet av reservdelar ökar snarare än minskar. Det tillverkas alltfler bilar och utöver detta så blir alltfler uppfinningar till verklighet med nya teknologiska apparater och maskiner som gör sitt intåg på marknaden varje år. Därför arbetar man hela tiden med att utveckla och förbättra 3d-skrivarna så att de på ett allt effektivare och billigare sätt kan ta fram de alltmer avancerade reservdelarna som behövs. Det börjar till och med bli alltmer vanligt att skriva ut objekt hemma, med en mindre enklare 3d-printer. Så en dag inom en inte alltför avlägsen framtid kanske du kan skriva ut en reservdel till bilen hemma, istället för att behöva åka till verkstaden.